DALCO-KONCERNEN

OM KONCERNEN

Det här är Dalco

Relatum är ett dotterföretag till Dalco Redovisning, som är en del av den svenskägda Dalco-koncernen, vilken grundades 1987 av Jan-Erik Lindqvist. 30 år senare har det Jan-Erik då påbörjade växt sig stort. Bolagen har stor verksamhet i Stockholmsområdet, men har lokal närvaro så långt ned i landet som Lund och uppe i Östersund med omnejd. Jan-Erik är fortfarande vår ägare, och flera av de första medarbetarna arbetar fortfarande inom koncernen. Något vi tycker är mycket glädjande då vi värdesätter god arbetsmiljö och arbetar aktivt med att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra medarbetare.

Dalco arbetar med infrastruktur, IT, redovisning och avancerad LED-teknik. Inom Relatum och Dalco Redovisning arbetar vi med kvalificerade ekonomitjänster åt små och mellanstora företag, både nationellt och internationellt. Vårt kontor ligger på Södermalm i Stockholm och Dalco Redovisnings kontor i Rosersberg, norr om Stockholm med Arlanda Airport som granne.

Dalco Konsult arbetar med konsulttjänster inom infrastruktur, såsom järnväg, flyg, väg och bygg. Deras uppdragsgivare är några av Sveriges största bolag inom dessa områden. Deras kontor ligger i Kista, inte långt från oss i Rosersberg. På andra sidan E4:an, i Märsta, har Lightronic sitt huvudkontor. De arbetar med avancerad LED-teknik. Bland deras innovationer kan Foton LED nämnas vilket är en egenutvecklad LED-panel för foto– och filmbranschen. Vidare läsning om Dalco-koncernen finns på deras hemsida.

HISTORIEN OM DALCO

Så växte Dalco fram

För 76 år sedan, år 1941, föddes en pojk vid namn Jan-Erik Lindqvist i den djupa jämtlandsskogen. Jan-Erik växte upp i ett typiskt timmerhus utanför Bräcke i den lilla byn Albacken i Hällesjö socken. Från samma by kom även friidrottaren, medeldistanslöparen och långdistanslöparen Nils Gunder Hägg. Gunder satte under åren 1941-1945 hela 16 världsrekord.

I sina tidiga dagar jobbade Jan-Erik som bagarlärling, för att som lite äldre sedan börja jobba till skogs. En dag fick han, till följd av det tunga arbetet, ont i ryggen. Han fick lov att gå till doktorn som sa till honom att han minsann fick sluta arbeta i skogen och istället ägna sig åt något annat. Något mer skonsamt för ryggen.

I Albacken fanns det inte så mycket att välja på. Det fick bli studier i grannbyns yrkesskola. Där läste Jan-Erik elteknik, vilket senare skulle bli början på Dalco. Till slut hamnade Jan-Erik hos Ericsson som, utöver telefoni, tillverkade tågväxlar. Där var han med och utvecklade den första elektroniska tågväxeln. Efter många års arbete som servicechef samt VD inom styr- och reglerteknik grundade Jan-Erik Dalco-koncernen.

Det har nu gått 30 år sedan Dalco grundades år 1987. Bolag inom koncernen har sålts och nya bolag har bildats och förvärvats. Kärnan är än i dag densamma som den var i koncernens tidiga år, och vi som arbetar inom Dalco har samma värderingar då som nu. Ledstjärnorna är fortfarande engagemang, kompetens och pålitlighet. Oavsett om man talar om Relatum, Dalco Redovisning eller Dalco-koncernen.

30-ÅRS JUBILEUM

En 30-årig historia

I september 2017 firade Dalco 30 år. Det gjordes med en resa till Mallorca, Spanien. Medarbetare från flera delar av landet – allt mellan Lund och Tuvattnet, utanför Östersund – reste tillsammans till ön för att glädjas åt vår historia, lära känna varandra ännu bättre och arbeta med strategi- och vision för de kommande åren.

Resan präglades av träning, teambuilding och hälsa. Med oss hade vi föreläsare och fystränare Gunnar Söderström.